Következő 10 cikk | Előző 10 cikk |
Patkolás |
Horsesclub/pointernet |
2006.06.09. 06:28 |
A legfontosabb egyáltalán azt eldönteni, hogy szükség van-e a patkolásra. A patkolás egyetlen célja az, hogy védjük a patát, vagyis a patkolás egy szükséges rossz, amit az igénybevétel, a "civilizációs ártalmak" (pl. aszfalton, kemény talajon való járás stb.), illetve a pata problémái tehetnek szükségessé. Hogy magát a patkolás folyamatát melyik kovács hogyan kivitelezi, az már egy másik kérdés.
|
Mankós állás |
Horsesclub/Pointernet |
2006.06.09. 06:26 |
A mankós állás a beteg paták - sajnos igen népes - családjába tartozó pataállás. Gyakran összekeverik a mankós állást a rokkant pata fogalmával, hiszen mindkét probléma esetén egy esetleges röntgen a patacsont kibillenését mutatja, csakhogy míg a rokkant pata esetében a patacsont ugyan kibillen, de a szarutok egyenes marad, addig a mankós állásnál az egész képlet, vagyis a patacsont mellett a szarutok is kibillen normális helyzetéből.
|
A patáról |
Balázs Dóra/Pointernet |
2006.06.09. 06:24 |
Először is tisztázzuk: mi is a pata, és milyen patákat ismerünk, azaz milyen csoportokra oszthatjuk a különféle patákat.
|
Pataápolás |
Horsesclub/paci.hu |
2006.06.09. 06:22 |
Sokan nem tudják, hogy mennyire egyszerű dolog, mert időről-időre ezen a területen is divathullámok söpörnek végig. A ló patáját is kezelni kell ugyanúgy, ahogy az ember a kezét is bekeni néha. Ilyenkor a pata víztartalmának megőrzése a cél, nem pedig az, hogy színe közelítsen az abszolút feketéhez. Természetes körülmények között a reggeli harmat, az eső és a hó teszi mindezt meg helyettünk. Egy rendszeresen kezelt patát elég egy héten egyszer- kétszer vízzel lemosni, de ilyenkor legalább 5 percig kell áztatni. Ez idő alatt megszívja magát vízzel, és mikor a felülete mattá válik, akkor kell bekenni a patakenőccsel. A patamosásra főleg nyáron kell nagyobb hangsúlyt helyezni, hiszen ilyenkor általában száraz a talaj. Vizesebb időkben a mosásnak inkább a tisztántartás szempontjából van jelentősége.
|
Következő 10 cikk | Előző 10 cikk |
|